Biberiye yağı ve faydaları, Biberiyenin yararları, Biberiye yağı nasıl kullanılır?
ADLARI: Kuşdili, Hasaban, Lacivert Gül, Itırların Prensi
Bütün ilkbahar ve yaz boyunca soluk-mavi renkli çiçekler açan, 1-2 m yüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeyen bir bitki. Gövdeleri dik ve çok dallıdır. Yaprakları mızrak gibi, etli ve yeşil renklidir. Çiçekleri dalların uçlarında, yaprakların tabanlarında bulunur. Meyveleri esmer renkli ve fındıksıdır.
Türkiye’de yetiştiği yerler: İstanbul, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Kullandığı yerler: Yaprakları ile bundan elde edilen yağı kullanılır. Yaprakları ve çiçekli dallar yaz mevsiminde toplanır ve açık havada kurutulur. Yapraklar ve çiçeklerinden uçucu yağ, tanen, acı maddeler, organik asitler ve glikozit elde edilir. Mide ve barsak uyarıcısı, idrar söktürücü ve safra artırıcı etkisi vardır. Uçucu yağ, uyarıcı olarak haricen kullanılır. Birçok preparatlarin terkibine girer. Ayrıca hazımsızlığı giderir. Çarpıntıları keser. Yarim bas ağrılarını (migren) keser. İdrar ve adet söktürür.
Biberiye Yağı :
İdrar söktürür gaz giderir,
kan dolaşımını arttırır,
bronşite ve sinüzite, sarılık ve karaciğer yetmezliğinde de kullanılır.
Uykusuzluğu ve sinir sistemini düzenler.
Kolestrolü denetler.
Biberiye Yağı İçindekiler:
Kamfer, terpen, tanen, reçine, acı maddeler, saponin, cholin, glikozit, organik asitler, kafur.
Biberiye Yağı Nasıl Kullanılır ?
Bir fincan suya 2-3 damla kadar damlatılır ya da şekere damlatılarak günde 3 defa kullanılabilir.
Sinüzite romatizmal ağrılara sivilceler üzerine sürülerek de kullanılır.
Ballıbabagiller familyasındandır.Anayurdu Akdeniz havzası olup ülkemizde Batı ve Güney Anadolu kıyı şeridinde yetişen, çokyıllık çalı görünüşlü bir bitkidir. 2 m'ye kadar boylanabildiği ve kışın yapraklarını dökmediği için bahçelerde süs ve çit bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Bitkinin gövdesi karemsi kesitli ve yeşilken, ikinci yılında odunsulaşır. Yaklaşık 2 cm. boyundaki iğne gibi ince uzun yapraklarının üstü parlak koyu yeşil ve altı gri renklidir.
Bu yapraklar içe doğru kıvrılırlar. Yaz boyunca açan küçük çiçekleri mavi ya da eflatuni renklidir. To humları küçük, yağlı ve sarı-kahverengidir.Biberiye bitkisi, to humlarıyla ya da ağır büyüdüğü için gövde kalemleri veya daldırma yöntemleriyle çoğaltılır. Biberiyenin içerdiği uçucu yağlar arasında başta bomeol olmak üzere linalol, kamfen, sineol ile kafuru ve bitkide ayrıca tanen, reçine ile diğer etkili maddeler vardır. Bu nedenle yaprakları ve ince sürgünleri çok hoş kokan biberiye, taze olarak salatalara, kurutulup baharat olarak da et yemekleri ve diğer yiyeceklere katılır.
Dünyanın birçok yerinde kültürü yapılmaktadır. Başta Türkiye olmak üzere özellikle Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde 1500-1700 m yüksekliklere kadar yetişme ortamı bulmuştur. Çok sayıda varyete ve forma sahiptir. Akdeniz havzası başta olmak üzere ılıman ve sıcak iklim bölgelerinde kültüre alınmıştır.
Akdeniz ülkelerinde yabani olarak yetişir. Yayıldığı ülkeler Portekiz, Yugoslavya, Fransa, İspanya, Tunus, Fas, Cezayir ve İtalya'dır.
Ülkemizin batı ve güney kıyılarında yabani olarak yetişir. Park ve bahçelerde yetiştirilir. Baharat v.b. Amaçlarla kültürü yapılamaz. Baharat olarak da fazla kullanılmaz.
Uçucu yağ üretimi yok denecek kadar azdır. Bunun yanında, birçok ülkede doğal yetişen biberiye toplanmakta ve değerlendirilmektedir. Ancak istatistiği tutulmamaktadır. Bu nedenle rakamla ekonomik önemi belirtilememektedir.
7. BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ:
Çalımsı karakterli bir bitkidir. Sapı lifsi yapıda, ince, narin, çok dallı ve diktir. Genç dalları dört köşelidir. Yaprakları karşılıklı, sapsız ve kulakçıksızdır. Yaprakları çam yapraklarına benzer. Yaprak ayası uzunca, oldukça etli, üst tarafı tüysüz, koyu renkli; alt tarafı ise çok tüylü ve beyazımtrak yeşil renklidir.
Yaprak kenarları alt tarafa doğru kıvrık olup kışın yapraklarını dökmez. Yaprakları dil şeklinde, 2-3 cm uzunlukta, 2-4 mm genişliktedir. Yaprak ayası derimsi, dar, şeritsi veya mızraksıdır. Yaprak ucu küttür. Taban kısmı çok kısa sap şeklinde daralmıştır.
Çiçekleri, dalların ucunda ve yaprak koltuklarında küçük topluluklar halindedir. Bütün sene çiçeklidir. Ve çiçekleri bir eksen üzerinde salkım şeklindedir. Çanak yaprakları tüp şeklinde, iki dudaklı ve çok tüylüdür. Taç yaprakları da tüp şeklinde ve iki dudaklıdır.
Çiçekleri mavimsi beyaz, mor ve eflatun renklidir. Üst dudakta iki dar lop, alt dudakta üç dar lop bulunur. Alt dudağın orta lobu diğerlerinden daha büyük ve çukurdur. Stamerler iki tanedir.
Flament, korolla tüpünden daha uzun, kıvrık, mor renklidir ve tabanında küçük bir diş yapısında çıkıntısı vardır. Dişi organ iki karperli, stilusu uzun ve kıvrık, stigması iki parçalıdır. Çiçeklerinde nektarium bulunur.
Meyvesi esmer, küçük fındıksı yapıdadır. Yapraklarında %8 tanen, %1-2 uçucu yağ ve acı madde bulunur.
8. FAYDALANMA YÖNLERİ:
En ucuz baharatlardandır. Mutfakta et, sebze, omlet,çorba, sos ve salatalar da, hemen hemen her türlü gıdada sevilerek tüketilir. Gıda sanayinde baharat ve yan ürünleri başta olmak üzere, alkolsüz içecek, çeşni ürünü ve etlerde, ayrıca şekerleme, dondurma ve fırın ürünlerinde kullanılır. Gıda sanayinin kullanımının dışında, son zamanlarda sentetikler kadar etkili biberiye antioksidanları üretilmekte ve değerlendirilmektedir. Ayrıca parfümeri, kozmetik ve eczacılıkta kullanılır. Özellikle spazm çözücü, romatizma, gargara, tavman, burkulmalara karşı fiziksiyon, idrar söktürücü, tenter, ateş düşürücü, astım ve birçok hastalığa karşı faydalıdır.
9. YETİŞTİRİLMESİ:
İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ: Yetiştiği yerler yazları kurak, kışları yağışlı geçen bölgelerdir. 1500-1700 m yüksekliğe kadar yayılmasında iklim değişikliklerine dayanıklı olması ve serin iklim koşullarında da rahatlıkla üretilebilmesi etkendir.
Toprak isteği yönünden fazla seçici bir bitki değildir. (İLİSULU -1992)
EKİM-DİKİM:Kendisi doğal olarak yetişmekte olan bir bitkidir. Tohumlarını saçarak koloniler oluşturmaktadır. Tohumları ekilerek kolay üretilebildiği gibi, çok koku yayan biberiye bitkileri vejetatif olarak çelik alma yoluyla da üretilebilir. Bahçelerde,tarlalarda ve kısmen gölgelik yerlerde rahatlıkla yetiştirilir.
BAKIM:Kendisi ürediği için bakımı hakkında yeterli bilgimiz yoktur. Fakat, bakımında fazla zorluk çekilmeyeceği anlaşılmaktadır. (İLİSULU-1992)
HASAT-TOPLAMA: Biberiye, akdeniz kıyılarında işlenmemiş bölgelerde bütün yıl çiçek açan bir bitkidir. Bu bitkinin bütün yıl çiçek açan dalları toplanır, demet yapılır ve gölgede kurutulur. Böylece her zaman kullanılır. (İLİSULU-1992
10. VERİM:
Doğadan toplandığı için dekara verimini söylemek isabetli olmaz. Ancak sık ekilmiş bir biberiye kolonisinden bir kişi filizleri kırarak günde 400-700 kg yaş drog toplayabilir 5-7 kg yaş drogtan ise 1kg kuru drog elde edilir. (İLİSULU- 1992)
11. MUHAZAFA -PAZARLAMA:
Elde edilen yaş filizli, çiçekli droglar gölgede kurutulurlar. Kutularda tarla ve çuvallarda saklanır, pazarlanır. Satın alınırken iyi saklanmış olmasına, kokusunun azalıp azalmamasına, böçek ilacı yapılmamış olmasına dikkat edilmelidir. (İLİSULU-1992)
Kaynak: Keşap Tarım İlçe Müdürlüğü Çiftçi Yetiştiricilik Bilgileri
Biberiye, sindirim, dolaşım problemleri, nöralji, hafif spazmlar, gazlanma, ağrı, egzama, kas ağrıları, siyatik, astım, nefes darlığı, romatizma ve deprasyonla ilgili olarak kullanılmaktadır. Hatta parazitlere karşı da etkili bir kullanımı söz konusudur.
Bitkisel bir ilaç olarak biberiye, hafızayı güçlendirir, kan dolaşım ve sinir sistemini uyarır, gazlanmayı rahatlatır.
Akdeniz iklim şartlarında yetişen, yapraklarını dökmeyen küçük bir çalı bitkidir. Yaprakları iğneli ve koyu yeşil renktedir. Uçucu yağlar içerir ve solgun mavi renkli çiçekleri vardır. Çok ışıklı, kuru ve sıcak toprakta en iyi şekilde büyür. Yaprakları birçok rahatsızlıkların tedavisinde ilaç olarak kullanılır.
Biberiye, sindirim, dolaşım problemleri, nöralji, hafif spazmlar, gazlanma, ağrı, egzama, kas ağrıları, siyatik, astım, nefes darlığı, romatizma ve deprasyonla ilgili olarak kullanılmaktadır.
Hatta parazitlere karşı da etkili bir kullanımı söz konusudur. Bitkisel bir ilaç olarak biberiye, hafızayı güçlendirir, kan dolaşım ve sinir sistemini uyarır, gazlanmayı rahatlatır.
Biberiye aynı zamanda spazmlara karşı, ürin üretimini artırmak için idrar söktürücü ve aybaşı kan akışını uyarıcı olarak kullanılır.
Biberiye, genellikle, balla tatladırılmış çay şeklinde uygulanmaktadır. Harici kullanımda ise biberiye yağı faydalı sonuçlar vermektedir.
PROF.DR.TURHAN USLUDAN
Biberiye ile tedavilerden birkac anı:
1. Migren ağrılarından şikayetçi ve cebinde bir sürü ağrı kesici ilaçlarla dolaşan ve kriz anlarında "başımı kesin de bu ağrıdan kurtulayım" diyen ve ilaçların tesiri ile adeta 24 saat uyumaya başlayan bir hastaya biberiye çayı tavsiye edildi. Günde 5-6 çay bardağı biberiye çayı tedavisinden 20-25 gün sonra migren ve baş ağrıları bir daha gelmemek üzere sona erdi.
2. Kızakla kayarken düşüp kızak freni demirinin ayak bileği ile diz arası orta bölgede büyükçe bir bölgede etini kemiğe kadar kaldiran hastaya dikis atildi ancak kalkan kısmın büyüklüğünden 1 ay iç kısmındaki deri canlanmadı ve doktorlar "bu bolgeye deri nakli yapmamız gerekir" dediler.Ameliyat yapacak Doktor "Amerikadan yeni bir ilaç geldi önce birkaç gün bunu sürüp deneyelim, sonuc alamazsak ameliyatı yaparız" dedi. Sürülen yağ deriyi 3-4 gün sonra canladırmaya başladı. Bu yağın etiketine baktığımda Rosmarinus kelimesini görünce biberiye bitkisine olan ilgim cok daha arttı.
3. Çocuklar sağa sola koşuştururken düşüp başlarını veya el ve ayaklarını bir yerlere carptığında bu yagi suruyordum ve şişmesi, morarması veya ağrıması gereken bölgelerde bunların hiç biri gerçekleşmiyordu.
4. Bir hastanın ayaklarında diz altı bölgesinin dolaşım bozukluğu nedeniyle ayakları soğuk idi. Biberiye çayı ile bu sorunları çözüldü.
5. Çok yaşlı hasta 2 yıldır geceleri uyuyamama sorunu vardı. Biberiye çayı içmeye başladıktan sonra gece de gündüz de uyumaya başladı.
6. Çok yaşlı bir hasta gut hastalığından muzdarip idi ve kanında urik asit yüksek çıkıyordu. Biberiye cayi ile bu sorunu çözüldü.
7. Boyun kireçlenmesinin sonucunda boynu tamamen hareketsiz duruma gecen bir hastaya Biberiye yağı ile yapılan masajlar sonucu 1 hafta sonra boynunu hareket ettirmeye basladı.
8. Koşarken çarptığı eli mosmor oldu. Biberiye yağını sürdük 2 saat sonra morluk gecmeye basladi.
9.Biberiye yağı ecza dolabımızda artık yerini almıştı. Bir yerin mi ağrıyor (örneğin baş ağrısı) sür biberiyeyi en azından geçici olarak ağrı geçsin. Bir yerin kesildi mi, cizildi mi sür biberiye yağını cok süratle iyileşsin.
Umarım arkadaşlar için bu bilgiler yararlı olur
http://www.gidaraporu.com/biberiye_g.htm
Yorumlar
Yorum Gönder
*** Lütfen Konu Hakkında Görüş ve Yorumlarınızı Bildirin ***