Aseton ve Naftalin Yasaklanıyor






Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yasaklanacak riskli kimyasalların listesini yayımladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yasaklanacak riskli kimyasalların listesini yayımladı. Listede, Türk kozmetik sektöründe oje çıkarıcı olarak kullanılan aseton da var.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, asetonun çözücü olarak kullanıldığını söyleyerek, "Tahriş edici madde olduğu biliniyor. Kozmetiğin yanı sıra endüstriyel kaplamada ve biberonlarda kullanımı yasaklanan bisfenol A üretimin de kullanılıyor" diye konuştu. " Murat Akyüz, kozmetik sektöründe bundan sonra aseton yerine Avrupa'da kullanılan etil asetat, iso-propanol (isopropil alkol) ve hidrojen peroksitin aynı amaçla kullanılabileceğini belirtti.

NAFTALİN DE LİSTEDE

Riskli kimyasallar listesinde asetonun yanı sıra naftalin, çinko oksit, amonyum nitrat, gaz yağı, nikel, kömür zifti, toluen ve kloroform bulunuyor. Sanayide yoğun kullanılan bu kimyasalların, AB uyum süreci çerçevesinde çok yakında yasaklanmasının gündemde olduğuna işaret edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, konuyla ilgili, Türkiye'nin AB kimyasallar mevzuatına uyum sağlaması halinde, sanayinin temel girdileri arasında yer alan bu kimyasal maddelerin kısıtlanması veya yasaklanmasının gündeme geleceğini ifade etti.

Mehmet Baş ayrıca, "Sonuçta ya kimyasalın üretim prosesi ve kullanım biçimleri değiştirilerek ya da daha çevre dostu alternatif maddeler bulunarak insan ve çevrenin o kimyasala maruz kalma yoğunluğu azaltılmış olacak" dedi.

Haber kaynak: pressturk.com


Naftalin veya naftalen[1], kapalı kimyasal formülü C10H8 olan, aromatik hidrokarbondur.
Maden kömürünün damıtılmasıyla elde edilen orta ve ağır yağlardan ayrıştırılır. Beyaz pulcuklar biçiminde, billur yapılı bir katıdır. Keskin ve kendine özgü bir kokusu vardır. Yoğunluğu 1,15 olup, 80 °C'de erir, 217 °C'de kaynamaya başlar. Suda çözünmez, alkolde ise, ısıyla doğru orantılı olarak artan bir yoğunlukta çözünür. Atmosfer ortamında kolaylıkla buharlaştığından haşere(böcek türleri) ile mücadelede kullanılır. Güveleri uzaklaştırdığından yünlü kumaş ve kürkleri korumakta kullanılır. Sanayide eritici, yakıt ve boya hammaddesi olarak; eczacılık ve parfümeride ise ara madde olarak kullanılır. Ayrıca lavaboların temizlenmesinde büyük rol oynar. Naftalin katı halden gaz hale sıvı olmadan geçer. Buna süblimleşme denir.
1866'da Alman kimyacısı Emil Erlenmeyer tarafından onarılmış olan açık formülü, ortaklaşmış iki karbon atomu içeren iki bitişik benzen halkası gösterir: Naftalen, benzen gibi, yer değiştirme ve katılma tepkimelerine yatkındır. Tetralin, dekalin, naftoller, naftilaminler ve stalik anhidrit üretiminde, ayrıca güve öldürücü olarak kullanılır.
 kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Naftalin

Yorumlar