Sağlık Bakanlığı, güneş yanığından korunmanın yollarını anlatan bir kılavuz hazırladı...
Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan kılavuza göre bir yetişkinin güneşten korunması için 6 çay kaşığı dolusu güneş kremi kullanması gerekiyor.
Güneşten koruyucu ürünlerin doğru ve anlaşılabilir şekilde etiketlenmesinin sağlanması, UVB ve UVA ışınlarına karşı tüketicilerin uygun ürün seçiminin kolaylaştırılması için üreticiye yol göstermek amacıyla Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nca Güneşten Koruyucu Ürünlere İlişkin Kılavuz hazırlandı.
Kılavuza göre, bu ürünler hem UVB hem de UVA ışınlarına karşı koruma sağlamalı, etiketlerde ''Yüzde 100 korur'', ''Hiçbir koşulda ürünü tekrar uygulamaya gerek yoktur'', ''Tüm gün koruma sağlar'', ''Çocuklarda ve bebeklerde koruma sağlar'' gibi ifadeler yer almamalı. Ayrıca, bu ürünlerin yüzde yüz koruma sağlamadığı uyarısına yer verilmeli, kullanımları ve dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili tavsiyelerde bulunulmalı.
Ürünlerde güneşte kalınacak süreye uygun ürünün tekrar tekrar kullanılması, ayrıca bu sürenin mümkün olduğunca kısa tutulması uyarılarına da yer verilmesi gerekiyor.
Kullanılacak güneş koruyucunun bebek ve çocuklar için uygun olup olmadığının belirtilmesinin yerinde olacağı vurgulanan kılavuza göre, bu yaş grubundakiler için üretilenlerde bebek ve çocukların güneş ışınlarına doğrudan maruz bırakılmaması ve 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkarılmaması gibi uyarıların bulunması gerekiyor.
''Yüzdükten, terledikten sonra tekrarlanmalı''
Kılavuza göre ürünün uygulama şekli, yeri, dayanıklılığı, uygulamayı takiben ne kadar süre sonra güneşe çıkılabileceği ve ne kadar süre koruma sağlayacağı bilgisi de kullanma talimatında yer almalı.
Koruyucu ürünlerin güneşe maruz kalmadan önce kullanılması, korumanın devamlı olması için terledikten, yüzdükten veya havluyla kurulandıktan sonra işlemin tekrarlanması, göz çevresine uygulanmaması ve çocuklardan uzak tutulması gerekiyor.
Cilt tipleri
Kılavuzda kullanılacak güneş kreminin koruma faktörünün belirlenmesi için cilt tipinin de bilinmesi öneriliyor. Buna göre, güneşe maruziyette verilen tepkiye göre 6 cilt tipi şöyle:
-Çok açık renkli ve hassas ciltler kolay yanıp kızarıyor ve bronzlaşmıyor
-Açık renkli ve hassas ciltler kolay yanıp kızarıyor ve çok az bronzlaşıyor
-Az açık renkteki normal ciltler az yanıyor ve zamanla bronzlaşıyor
-Orta renkli hassas olmayan ciltler çok az yanıyor kolay bronzlaşıyor
-Koyu ve dayanıklı ciltler nadiren yanıp kızarıyor ve kolay bronzlaşıyor
-Çok koyu ve dayanıklı ciltler yanmıyor ve kızarmıyor
6 çay kaşığı dolusu
Kılavuza göre güneş kremleri cilde ancak yeterli miktarda uygulanırsa etkinlik gösteriyor. Bunun da resimli şema, açıklama ya da ölçekle kullanım talimatında belirtilmesi gerekiyor.
Yetişkin birinin vücudu için santimetrekareye 2 miligram güneş koruyucu sürmesi gerektiği, bunun da yaklaşık 36 gram, yani 6 çay kaşığı dolusu ürüne eşdeğer olduğu belirtildi.
Gerekenden az miktarda kullanım koruma düzeyini önemli ölçüde azaltıyor.
Koruma faktörü
Güneşten koruyucu ürünlerde etkinliğin ''düşük'', ''orta'', ''yüksek'' veya ''çok yüksek'' ifadeleriyle belirtilmesi gerekiyor.
Kılavuza göre koruma faktörü 10'un altındakiler düşük, 15-25 orta, 30-50 yüksek, 50'nin üstündekiler ise çok yüksek koruma sağlıyor.
(AA)
Güneş yanığı olmamak için en iyi çözüm güneşte durmamak :)))
YanıtlaSil