Balgam söktürür, idrar söktürür, terletir



 Mürverin genellikle çiçekleri, nadiren yaprak, kök ve meyveleri kullanılır ve çiçeklerinden çay, tentür ve natürel ilaç yapılır.
Mürver ağacının çiçeği, meyvesi ve faydaları

Diğer İsimleri: Kara mürver, Şifalı mürver, Terleme çayı, Patlangıç, Sambucus, Elder Sureau

Mürver: Hanımeligiller familyasından; türlerinin çoğu Kış aylarında çiçekleri döken çalı veya ağaçcık halinde odunsu, ender olarak da otsu karakterde olan bir bitki cinsidir. Sürgünlerinin geniş bir özü vardır. Tomurcukları bol sayıda pullarla örtülmüştür. Çiçekleri beyazdır. Meyveleri kabuksuz tane şeklindedir. 20 kadar türü vardır. Reçine, tanen, uçucu ve sabit yağ, şekerler, müsilaj ve rutin içerir. Küre şeklindeki morumsu meyveleri ise potasyum ve C vitamini içermektedir.

Yetiştirildiği Yerler: Mürver ağacı dikildikten sonra hiçbir özene ihtiyaç duymaz ve kendiliğinden gelişir. Türkiye’nin Akdeniz bölgesi hariç her yöresinde yetiştirilebilir.

Toplanması-Saklanması: Çiçekleri Haziran ve Temmuzda meyveleri ağustos ve eylül yaprakları Nisan’dan Temmuz’a kadar toplanıp kurutulabilir. Gölge yerde olabildiğince çabuk kurutulmalıdır.
 MÜRVER AĞACININ FAYDALARI

Mürver ağacının, daha çok çiçekleri  ve sapları kullanılır. Merhem ve çay şeklinde kullanılabilir. Pek çok yararlı özelliği bulunan mürver ağacı,  bazı yörelerde  kara mürver olarak da adlandırılır. Mayıs-Haziran döneminde açan çiçekleri, çok gençken, saplarıyla birlikte toplanır. Küçük çiçekler, yarı kurutmadan sonra saptan ayrılır. Çiçeklerin saptan ayrılmasından sonra tam kurutma işlemi gerçekleştirilir. Bu işlemin ardından, çiçekler ince kıyılarak hava almayan kaplarda saklanır.

FAYDALARI :
* Merhem gibi sürüldüğünde, yumuşatıcı ve yara iyileştirici;
* Çay şeklinde alındığında, etkili müshil, balgam söktürücü, idrar söktürücü, terletici olarak kullanılabilir.
* Terletici özelliği ile soğuk algınlığında ve gripte faydalı olur.
*  Çiçek çayı ayrıca, saman nezlesinde, üst solunum yolları ve sinüzit iltihaplarında önerilmelidir.
* Nezleden kaynaklanan duyma bozuklukları çiçek çayı ile tedavi edilebilir.
* Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi ile, soğuk algınlığı ve gribe karşı önlem olarak da alınabilir.
* Ayrıca, deri hastalıklarına ve kötü beden kokusuna karşı kan temizleyici olarak mutlaka denenmelidir.
bitkilervesaglik.com


  (Mürver Ağacı) Çiçeğinin Yaprağı nın Faydaları
Mürver, Holunder, Sambucus nigra
Mürver ağacı
Kara mürver
Şifalı mürver
Terleme çayı
Familyası: Hanımeligillerden, Geiβblattgewâchse, Caprifoliaceae
Drugları: Mürver çiçeği; Sambuci flos
Mürver yaprağı; “ folium
Mürver meyvesi; “ fructus
Mürver kabukları; Sambuci cortex


Mürvergillerin takriben 20 alt türü mevcuttur fakat bizi ilgilendiren üç türdür; Kara mürver; S.nigra L. Şifalı mürver diye de bilinir ve genellikle bu tür kullanılır. İkinci olarak kırmızı mürver veya gül mürveri ve Latince Sambucus racemosa L diye anılan türün ise meyveleri kırmızıdır. Meyveleri yenmeden çekirdeklerinin çıkarılması gerekir. Zehirli mürver; S.ebulus ise kesinlikle yenmez, zehirlidir. Bu nedenle dikkat ederek diğerlerinden ayırmak gerekir. Kara mürverin olgunlaşan meyveleri demet halinde sarkıkken zehirli mürverin olgunlaşan meyve demeti dik durur. Mürverin M.Ö 400-500 yıllardan beri Anadolu’da ve Avrupa’da şifa maksadı ile kullanıldığı bilinmektedir.

Botanik Bilgi:

 Mürver Anadolu’nun Marmara ve Karadeniz bölgesinde ve Avrupa’nın, Asya’nın, Türkistan, Kafkaslar ve diğer ılıman bölgelerinde ve Amerika’nın ılıman bölgelerinde yabani olarak yetişir. Mürver 3-10m arasında bazen çalı, bazen bir ağaç şeklinde olabilir. Yaprakları genellikle iki çift ve bir tek olmak üzere beş parçadan oluşur ve her parça oval, kenarları çok hafif kertikli ve hafif kalkık yeşil renkli ve kısa saplıdır. Çiçekleri oldukça küçük olup taç yaprakları genellikle beş, nadiren dört eliptik beyaz yapraktan oluşur ve ortada beş adet döllenme topuzcuğu bulunur ve bu topuzları sarımtırak renktedir. Meyveleri önce yeşil, kırmızımsı ve olgunlaşınca siyah renkte ve demet halinde hepsi sarkık vaziyettedir.

Yetiştirilmesi: Mürver ağacı dikildikten sonra hiçbir özene ihtiyaç duymaz ve kendiliğinden gelişir. Türkiye’nin Akdeniz bölgesi hariç her yöresinde yetiştirilebilir.

Hasat zamanı: Çiçekleri Haziran ve Temmuzda meyveleri ağustos ve eylül yaprakları nisandan temmuza kadar toplanıp kurutulabilir. Malesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş’te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlar’da açıkta satılması kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukca azaltır.




Kullanılması: 
mürver çiçeğinin üşütme hastalıklarına karşı etkili olduğunu bilinmektedir.
b)Halk arasında grip, üşütme, nezle, soğuk algınlığı, sinüzit, bronşit, romatizma, gut ve gözün iltihaplanmasına karşı kullanılmıştır. Ayrıca zona hastalığı, kabızlık, metabolizma yetmezliği, yutak ve boğaz iltihabı ve baş ağrısına karşı da etkili olduğu iddia edilmektedir. Dr.B.Jürgens’e göre kara basması olarak bilinen gece uyurken üzerinde bir ağırlık hissetmeye karşı iyi geldiği söylenmektedir. Ben bu tür rahatsızlığı olan c)Meyveleri ve kabuğu romatizma, gut, siyatik ve nevraljiye karşı halk arasında kullanılmıştır.
d)Mürver çiçek ve yapraklarından eşit oranda alınarak tentür yapılır. Mürver tentürü homeopati’de astım, astım nöbeti, boğulma korkusu (nefes alamama nedeni ile) bu daha çok kuşpalazına benzer. Fakat bunlar halk arasındaki kullanılış şeklidir ve de ilmi araştırmalar yapılmamıştır. Çayı: İki kahve kaşığı mürver çiçeğinden demliğe konur ve üzerine 300-500ml kaynar su ilave edilerek 5-10dk demlenmesi beklenir ve sonra süzülerek içilir.
Çay harmanları:
Şurubu: Mürver şurubunu hazırlamak için 5-6lt suya 3-4limon ince dilimlenerek konur. Buna 7-8adet çiçek demeti ilave edilir ve 15-20sa bekletildikten sonra buna 1kg şeker ilave edilir ve serin bir yerde 4 hafta bekletildikten sonra içilir.
Homeopati’de: Mürver çiçek ve yapraklarından 50’şer gr alınır, ince doğranır, bir şişeye konur ve üzerine 500ml %70’lik alkol ilave edilerek 4-6hafta bekletilir. Şişe arada bir çalkalanır ve güneş ışınlarından uzakta muhafaza edilir ve de bu süre sonunda süzülerek homeopati’de ismi ile anılan tentür elde edilir. Bu tentürden günde 3-5defa 10-15damla 4-6hafta süreyle alınır. Mürver tentürü çayından oldukça farklı maksatla kullanılır ve yukarıda da izah edildiği gibi genellikle astım rahatsızlıklarına karşı kullanılır.
Hastalığın belirtileri (semptom):

Yan tesirleri: 
Çiçeklerinin bilinen bir yan tesiri yoktur şayet tarife uyulursa. Meyveleri tam olgunlaştıktan sonra dahi hafif kaynatılmalıdır. Meyvesi zehirlidir. Mürver çiçeği veya yaprağının astıma karşı etkili olduğu biraz aşırı iyimserliktir fakat duvar sarmaşığı gerçekten astıma karşı etkilidir. 
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır.vücudu cüruflardan arıtır, iltihaplı hastalıkları iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları ve her türlü alerjiye karşı etkilidir.

Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, fakat karpuz da tatlıdır ve bu da mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içer.


Yorumlar