Kuru erik hafızaya iyi gelir




Erik içerisinde bulunan potasyum ve magnezyum mineralleri ile oldukça yararlı ve zengin bir meyvedir. Erik taze veya kurutulmuş farketmeksizin bir çok rahatsızlığa iyi gelir. Konusunda uzman olan Diyetisyen Selahattin Dönmez, eriğin faydalarını sizlere iletiyor. Sizlerde bir çok derde deva olan kuru eriğin ne gibi faydaları var bilmek istiyorsanız, bu yazımızı dikkatli bir şekilde okumalısınız. İşte eriğin hafızayı güçlendirme etkisinin yanında sizlere sunduğu diğer faydalar;


Potasyum, normal kan basıncını, kalp işlevlerini koruyan, yağ dışı dokuların gelişmesine ve onarılmasına yardımcı olur. Taze erik, kuru eriğe dönüşürken içindeki besin maddeleri konsantre hale gelir. Bu nedenle kuru eriğin antioksidan etkisinin, taneli meyvelere oranla iki kat daha güçlü olduğu düşünülüyor.

Kuru erik içeriğindeki yüksek oranda bulunan hidroksifenilisatin adlı madde ve lif içeriğinden dolayı sindirim sistemine yardımcı, barsakları yumuşatıcı ve hatta yapılan araştırmalar sonucu barsak kanserinin oluşması riskini azaltıcı etki gösterdiği biliniyor.

Bütün bu yararlı etkilerinin yanında yüksek oranda B vitamini içerir. Hafızanın güçlenmesi, bilişsel performansta artış, beynin strese karşı korunmasını, dolayısıyla fiziksel ve zihinsel sağlığı etkiler.

Kuru erik içeriğindeki lif, kalp sağlığı açısından önem taşıyan kolesterol düzeyinin dengelenmesi açısından da etkilidir. Bütün kuru meyveler gibi kuru eriğin de enerjisi yüksektir. Aynı zamanda menopoz döneminde kadınlara iyi gelen boron mineralini de içerir.

Saklama ve Servis Şekli

Üstü hafifçe beyazlaşmış gibi görünen taze erikleri almaktan kaçınmayın. Meyvedeki bu beyazlık, meyvenin fazla işlemden geçmediğinin göstergesidir.

Meyve kasesinde biraz olgunlaşmalarını bekledikten sonra erikleri buzdolabında saklayabilirsiniz. Türkiye’nin hemen her yöresinde yetiştirilen eriği, taze meyve olarak tüketebileceğiniz gibi komposto, hoşaf, şurup, pekmez, reçel, marmelat yapımında da kullanabilirsiniz.

Erik, İncir, Kayısı Tatlısı Tarifi (6 kişilik)

Malzemeler:

150 gr kuru erik
150 gr kuru incir
150 gr kuru kayısı
500 ml elma suyu
25 gr iri dövülmüş ceviz
1 kase yoğurt

Yapılışı:

Erik, incir ve kayısıyı 1 gece önceden elma suyuna yatırıp bekletin. Ertesi gün tencereye alıp 10- 15 dakika pişirin. Daha sonra servis kaselerine alıp, üzerine iri dövülmüş ceviz parçaları ekleyin. İsteğe bağlı olarak yoğurtla servis edebilirsiniz.

http://saglik.ekolay.net

Yorumlar