İlginç bir meyve: Maruçya


Maruçya


Maruçya Çarkıfelek’te denir. Bir tür sarılıcı, tırmanıcı bitkinin meyvesidir. 
Maruçya, ekşimsidir. Ortasındaki çekirdekli ve sulu kısım yenir. Suyu içilir.
Çarkıfelek, (passion fruit) dış kısmı mor, içi çekirdekli bir yapıya sahip egzotik bir meyvedir. 
Çarkıfelekgiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdu Tropikal Amerika'dır. 
Oradan dünyaya yayılmış 400 kadar türü vardır. 5-7 parçalı koyu yeşil yaprakları almaşık 
dizilişli; yaz boyunca açan tekerlek biçimindeki gösterişli çiçekleri erguvani, 
pembe ya da kırmızı renkte ve iridir. Bitki, tohumuyla ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır.
Yetiştirildiği Yerler

Çarkıfelek özellikle güney Brezilya ve Kuzey Arjantin orjinli bir meyvedir. Sarı kabuklu
 çarkıfeleğin menşei tam olarak bilinmemektedir. 
Fakat mor çarkıfeleğin Avustralya civarında yıllarca süren adaptasyon dönemi içerisinde
 bu coğrafya da sarı kabuklu hale geldiği zannedilmektedir. 
Ülkemize ithal edilen çarkıfelekler, mor kabuklu olanlardır. 
Mor kabuklu çarkıfelekler, hem vitamin hem mineral olarak daha zengindir.

Faydaları

Çarkıfelek**C,B1,B2, B5,Kalsiyum, Fosfor ve Protein açısından zengin bir meyvedir. 
Ayrıca çarkıfelek bitkisi harmin, harmol, harman ve passiflora adı verilen alkaloitleri; flavon, 
glisosit ve sterol adlı diğer maddeleri içerir.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Çarkıfeleğin çekirdeklerini, tamamını çiğ meyve olarak yiyebilirsiniz. Meyve suyu, kokteyl, tatlı,
 dondurma, ve meyve salatalarında kullanabilir, hoş koku ve tat vermesi açısından 
yemeklerinizin yanında garnitür olarak da tüketebilirsiniz.
Muhafaza Koşulları

Çarkıfelek, %85 - %90 nem de saklanmalıdır. Olgun meyveler, 2 – 7 ºC de 1 hafta boyunca
 muhafaza edilebilmektedir..Alıntı

Yorumlar

  1. Ne kadar ilginç meyveler var cenabı ALLAH neler yaratmış

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

*** Lütfen Konu Hakkında Görüş ve Yorumlarınızı Bildirin ***